چه کسانی از گسترش تجارت الکترونیک در سطح بین‌الملل بیشتر سود می‌برند؟

انتشار: 1403/04/07 | مرجع : kavanmehr | گروه : kavanmehr

پیشرفت سریع فناوری در سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم، در اغلب کشورها با افزایش شکاف دستمزد بین کارگران ماهر و غیرماهر همراه بوده و در این میان، رشد فناوری اطلاعات و اتوماسیون نیز در دو دهه اخیر به بیکاری یا کاهش دستمزد کارگران غیرماهر دامن زده است. توسعه اینترنت پرسرعت در کشورها باعث افزایش شکاف دستمزد بین کارگران ماهر و غیرماهر شده است. از سوی دیگر رشد تجارت بین‌الملل نیز همواره در زمره مهم‌ترین عوامل افزایش شکاف دستمزد طی دهه‌های گذشته قرار داشته است. تحقیقات اقتصاددانان در آمریکا نشان می‌دهد که افزایش واردات از چین، کارگران غیرماهر را بسیار بیشتر از کارگران ماهر در معرض از دست دادن شغل یا کاهش دستمزد قرار داده است.
اما چرا توسعه فناوری‌های جدید و گسترش تجارت بین‌الملل باعث افزایش شکاف دستمزد به نفع کارگران ماهر می‌شود؟ دلیل این امر را تا حد زیادی می‌توان در بالا رفتن هزینه‌های ثابت شرکت‌ها جستجو کرد. استقرار فناوری‌های جدید و ورود به بازارهای بین‌المللی می‌تواند هزینه‌های ثابت شرکت‌ها را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد و پرداخت این هزینه‌ها معمولاً از عهده شرکت‌های بزرگ‌تر برمی‌آید. از طرفی این شرکت‌ها تمایل دارند بیشتر فرصت‌های شغلی موجود خود را به کارگران ماهر تخصیص دهند تا بتوانند از مزیت استقرار فناوری‌های جدید و دسترسی به بازارهای جهانی، به بهترین نحو استفاده کنند.
بااین‌وجود، داده‌های تاریخی نشان می‌دهند که پیشرفت فناوری لزوماً در همه موارد موجب افزایش شکاف دستمزد نمی‌شود. نتایج یک پژوهش تاریخی در مورد وضعیت دستمزدها در اروپا در یک بازه زمانی 500 ساله (از اوایل قرن پانزدهم تا پیش از جنگ جهانی اول) حاکی از این است که پیشرفت پرشتاب فناوری در آن دوره حتی کاهش 50 درصدی شکاف دستمزد را به همراه داشته است. تکرار چنین اتفاقی در دوران معاصر نیز خارج از تصور نیست و به عقیده کارشناسان، با گذر زمان شرکت‌های کوچک و کارکنان آن‌ها از مزایای رشد فناوری بهره‌مند خواهند شد. هال واریان، استاد سرشناس اقتصاد خرد دانشگاه برکلی کالیفرنیا و اقتصاددان ارشد شرکت گوگل، دراین‌باره می‌گوید: «بنگاه‌های بزرگ قبل از دیگران مزایای پیشرفت فناوری را درو کرده‌اند اما تأثیرات گسترش فناوری اطلاعات بر بنگاه‌های کوچک و متوسط به‌مرور آشکار شده و بیشترین اثر را در رشد اقتصادی خواهد داشت».
فناوری‌های ارتباطی جدید و امکان ورود به بازارهای بین‌المللی از طریق تجارت الکترونیک این فرصت را برای شرکت‌های کوچک و کارگران به نسبت غیرماهر آن‌ها فراهم آورده است تا بتوانند فاصله خود را با شرکت‌های بزرگ‌تر و کارگران ماهرتر کاهش دهند. اینترنت، هزینه انجام تراکنش‌های مالی بین شرکت‌ها و مشتریان آن‌ها در نقاط دوردست را به‌شدت کاهش داده است. گسترش پایگاه‌های آنلاینی مانند ای‌بِی (eBay)، آمازون و علی‌بابا، کاهش قابل‌توجه هزینه‌های ثابت دسترسی به بازارهای صادراتی را در پی داشته و ورود به این بازارها را برای شرکت‌های کوچک کاملاً امکان‌پذیر ساخته است.
در تماس باشید

خیابان استاد نجات الهی – خیابان سمیه – خیابان پورموسی – پلاک 27 واحد 3

021-88946127

info@kavanmehr.com

عضویت در خبرنامه

با وارد نمودن ایمیل خود ، از مقالات تحقیقاتی جدید ما مطلع می شوید

© Kavanmehr.com. All Rights Reserved. Designed by md@alipoor.ir